fizik2 

 Fiziksel ve Zihinsel Konfor 

 

Burada da kişisel tolerans dereceleri değişiktir.Fiziksel ağrı ya da zihinsel huzursuzluk, meditasyon'u kesintiye uğratabilir veya engelleyebilir. Normal bir ortamda rahatınızı  sağladıktan sonra, kendinizi hazırlayıp meditasyon'a oturabilirsiniz.

Banyo yapmak veya elinizi yüzünüzü yıkamak, burnunuzu temizlemek, dişlerinizi firçalayıp ağzınızı su ile çalkalamak, gözlerinize soğuk su carpmak, gevşemenize yardımcı  olur.

  Bol bir kiyafet giyin, kravat, kemer gibi sıkı giyecekleri çıkartın ya da gevşetin. Ayakabılarınızı çıkartın Yanlız üşümemeye dikkat edin.

Eğer burnunuz tıkalı değilse, ağzınızı kapatıp burnunuzdan soluyun. Bazı geleneklere göre, meditasyon süresince dilin ucu damağa değmeli, diğerlerine göre üst dişlerin arkasına değmeli ve dil ağızda düz yatmalıdır. alt dişierin arkasına dayanması bana en doğal şekil gibi görünuyorsa da siz dilinizi size en uygun gelen şekilde tutun. Ağzınıza salya akması, derin bir gevşemenin işaretidir. istiyorsaniz yutabilirsiniz. Ayni şey kaşınma duygusu için de geçerlidir, kaşıyın ve meditasyonadönün.

Gözler açık mı olmalıdır, kapalı mı? Eğer çevrenizdeki bir objeye bakarak meditasyon yapıyorsanız, gözleriniz açık olacaktır. Daha sonra objeyi hayal etmek için gözlerinizi kapayabilirsiniz. Genelde, rneditasyon süresince gözleri kapayarak görüş uyarımını kaldırıp, dikkati içe yöneltmek daha iyidir. Yoga'nın babası Patanjali'nin dediği  prayahara ‘içine çekilme' duygusu için, gözleri kapamak Önemli bir adimdir.

Meditasyon'da dört temel  süreç harekete gecirilir:

1.İmgeleme (zihinde canlandırma yoluyla) 

2.Bedensel   hareketlerin farkında olmak

3. Ruhsal sinir sistemi'nin islevlerini yerine getirmesi.

4.Kişinin iç uzamı ile sonsuz dış uzam arasında bağlantı kurulması(buna varoluş ile doğrudan bağlantı denilebilir).

  İmgelem denildiğinde genellikle gerçek değilmiş gibi düsünülür. Ancak imgelem olabileceği tek şekliyle engerçek zihinsel çalısmalardan biridir  ve zihnin en yaratıcı  işlevlerindendir. Gerçek olan yada gerçeğe dönüşen her şey imgelemede  başlar. Büyük icatların tümü, sanatta ve muzikteki en harika yaratılar, devrim yaratan büyük cıkışlar hep imgelemede başlar. İlk bakısta, imgelemin yaratıları henuz  fiziksel olarak uretilmiş  olduklarından, gerçek değilmiş gibi görüne bilir.  Fiziksel olarak varlığınızla ilgili farkındalığınızı artırmak, bedeninizin nasıl çalıştığının  bilinçli olarak farkında olduğunuz meditasyon surecinde kullanılan diğer bir önemli sureçtir.

 

fızık